TUDÁSTÁR

TUDÁSTÁR

 

Mi a REZSINULLÁZÓ Program célja?

Komplex energiahatékonysági projektek generálása. Olyan megújuló energiaforrásokon alapuló rendszerek tervezése, – engedélyeztetése, –  finanszíroztatása, –  kivitelezése tanácsadással egybekötve, amivel elérhetővé tesszük, hogy ügyfeleink végleg mentesüljenek a villany, – és gázfogyasztással járó költségek terheitől.

Mindent egy kézből, “A-Z” -ig leszervezzük Ön helyett a teljes energetikai projektet! Azt ajánljuk Önnek, ami az Ön ingatlanja esetében a leggyorsabban megtérülő beruházást eredményezi.

Független Energiamentor Ernyőszervezetként fogjuk össze azokat a szolgáltató,- gyártó,- kivitelező cégeket, akik minőségi és garanciális vállalásokat illetően kiemelkedő teljesítményt nyújtanak az épületenergetikai projektek lebonyolításában. Nem vagyunk elkötelezettek egyik gyártó cég terméke iránt sem, hiszen az épületenergetikai korszerűsítés előtt álló ingatlanok adottságai eltérőek, a technológiák pedig megállíthatatlanul fejlődnek.
Olyan megoldást ajánlunk Önnek, mely az adott épület esetén a legkedvezőbb megtérülési, technológiai és finanszírozhatósági szempontból. Mindehhez nem kell órákat keresgélnie, nálunk egy kézből kapja meg mindazt, mely szükséges egy épületenergetikai beruházás kapcsán.

 

Mi a REZSINULLÁZÓ szolgáltatás lényege?

A szolgáltatást kifejezetten a hazai ingatlant hasznosító vállalkozások és magánszemélyek igényei szerint működtetjük. A REZSINULLÁZÓ kombinálja a megújuló energiaforrások alkalmazását annak érdekében, hogy Ön minél előbb megszabaduljon a gáz-, és villanyszámláktól. Magasan képzett energetikai és gépésztervező mérnökök tervezik meg az energiafelhasználási szokásoknak és az ingatlan adottságainak figyelembe vételével a legrövidebb idő alatt megtérülő energetikai rendszert, a finanszírozáshoz pedig európai uniós és hazai forrású támogatásokat vonunk be. A REZSINULLÁZÓ gépészeti rendszert ügyfeleink pénzügyi lehetőségeihez igazítjuk. Általában úgy tervezzük meg, hogy az Ön által megvásárolt rendszer annyiba kerüljön havi bontásban, mint amekkora összeget fordított havonta a villany és gázszámlákra. A különbség “csak” az, hogy ez a fizetni való a választott futamidő után lejár, míg a számlákat állandóan fizetni kell, míg használjuk a szolgáltatásokat.
Végeredményként az ingatlan értéke nő, és Ön egy energiafüggetlen A++ ingatlant tudhat magáénak.

 

 

Hogyan működik?

Felmérjük az Ön otthona gépészeti rendszerét, energiafelhasználási szokásait, olyan műszaki koncepciót dolgozunk ki, amivel 0 Ft közeli állapotba hozzuk az ingatlan gáz és villanyfogyasztását, majd A-Z-ig lebonyolítjuk a kivitelezést az engedélyeztetéssel együtt. Ha megvalósult az épületenergetikai korszerűsítés, akkor távfelügyeleti rendszert biztosítunk, az Ön biztonsága és kényelme érdekében.

 

Milyen típusú megújuló energiaforrások kombinációja a leggyakoribb?

 

Hőszivattyú:
A hőszivattyú olyan berendezés mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvíz-készítésben) fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani.

Fajtái:

  • Levegő – víz: A hőenergiát a levegőből vonja el és azt víznek adja át. Ezzel a kialakítással vizes rendszerű fűtési hálózatokat üzemeltethetünk. Pl.: radiátoros fűtés, padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés stb.
  • Levegő – levegő: A hőenergiát a levegőből vonja el és azt levegőnek adja át. Ezzel a fajta hőszivattyúval légfűtést üzemeltethetünk. Ilyen az összes hűtő-fűtő oldalfali splitklíma (légkondi), a VRV rendszerek és egyéb speciális kialakítású hőszivattyúk.
  • Víz-víz: A hőenergiát folyadékból vonja el és azt víznek adja át. Az ilyen fajta hőszivattyúkkal vizes rendszerű fűtési hálózatokat üzemeltethetünk. Pl: radiátoros fűtés, falfűtés, mennyezetfűtés stb.

Napelem:
A napelem olyan fotovillamos elem, amely a Nap sugárzási energiáját közvetlenül alakítja át villamos energiává.
A napelem akkor is működik, mikor nem süt a nap, hiszen a szórt fény is termeli az elektromos áramot.

Napkollektor:
A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát.

 

Miért jobb a hőszivattyús megoldás, mint a legkorszerűbb kondenzációs gázkazán?

A válasz a COP – azaz jósági fok mérőszámában rejlik.

Mi az a COP?

Coefficient Of Performance, melyet magyarul Jóságfoknak szoktunk hívni. A COP érték azt határozza meg, hogy egy hőszivattyú egy egységnyi (1 kW) elektromos áram felhasználásával hány egységnyi (1 kW) hőenergiát képes előállítani.
Míg egy gázkazán 1 egységnyi gázmennyiségből 1 egységnyi hőmennyiséget képes előállítani, addig a hőszivattyúk esetében ez a szám legtöbbször 1:4, azaz a felvett energiából 4-szer annyi hőenergiát képes előállítani.

Energiahatékonyság:
Az energiahatékonyság az egységnyi termék vagy szolgáltatás legyártásához/ellátásához szükséges energia.

 

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványra több definíciót is találhatunk.

  • Az energetikai tanúsítvány egy olyan eljárási- és számítási módszer alapján kiállított dokumentáció, amely a jelenleg érvényes jogszabályok szerint az épületekre vonatkozó energetikai besorolást határozza meg.
    A tanúsítás elsősorban egy adott épület állapota, épületgépészeti megoldásai és energiafelhasználása figyelembe vételével készül el.
  • Az adott ingatlan egy fűtött négyzetméterére vonatkozó energiafelhasználását mutatja meg. A számításoknál a legfontosabb: a lehűlő felületek nagysága, hőszigetelő képessége és tájolása. Az értékeléshez ezután a legfontosabb adat a fűtés és melegvíz-ellátás, valamint világításra fordított energiafelhasználás.

 

 

Napelemes rendszer esetében mi történik a megtermelt villamos energiával?

Áramszolgáltatói engedélyt kell kérnünk, hogy a központi rendszerre visszatápláljuk a megtermelt villamos energiát, ad-vesz mérőórán keresztül.
Ad-Vesz (szaldós) mérő:
Kétirányú mérésre alkalmas fogyasztásmérő. Hálózatra tápláló rendszer esetén a fölösleges (háztartási fogyasztáson felül) termelt villamos energiát a hálózatba tápláljuk vissza. A fogyasztó által megtermelt villamos energiát az áramszolgáltató átveszi – a mérés elvéből eredően – a szolgáltatott egységáron. A naperőmű által termelt villamos energia és a közcélú hálózatból vételezett villamos energia különbözetét fizetjük, többlet termelés esetén pedig visszakapjuk a szolgáltatótól.

 

Érdemes -e többlet villamos energiát termelni, azaz olyan napelemrendszert terveztetni, mely többletet termel az adott ingatlan energiafelhasználásához képest?

Magyarországon egyértelműen nem a válasz magánszemélyek esetében, hiszen a többlet termelés után jóval kevesebb összeget fizet a helyi áramszolgáltató, mint amennyiért értékesíti azt.

 

Miért van szükség inverterre? Mi az-az inverter?

Inverter (DC/AC konverter):
A napelemek és a hálózat közötti kapcsolatot biztosító eszköz; elsődleges feladata a modulok szolgáltatta egyenáram átalakítás szinuszos váltakozó árammá. Hálózatra kapcsolt esetben az inverter további szinkronizációs és védelmi feladatokat is ellát, ami biztosítja az erőmű illeszkedését az áramszolgáltatói követelményekhez.

 

Miért fontos a megtérülési idő?

A megtérülési idő, az-az időtartam, amikorra a befektetésünk összegét megtermeli a naperőmű, azaz amortizálódik. Kiszámításánál figyelembe kell venni a hozamon felül az eszközök öregedését, a villamos energia árának növekedését és még számos további tényezőt is. (pl: állandó üzemi költségek: biztosítás, karbantartás stb.) A REZSINULLÁZÓ energetikai rendszer tervezésénél egyik legfontosabb szempont a megtérülési idő figyelembe vétele.

 

Mit jelent a háztartási méretű kiserőmű fogalma?

2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint az annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet bevezette a háztartási méretű kiserőmű (a továbbiakban: HMKE) fogalmát.

HMKE-nek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, amelyre az alábbiak jellemzők:

  • közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik,
  • erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményének mértékét
  • maximum 50 kVA erőművi névleges teljesítőképességű

 

Milyen fajta napelem technológiák léteznek?

A napelemek területén többféle technológia létezik, melyeket jellemzően az alábbiak szerint lehet összehasonlítani:
Típus Modul hatásfok Szükséges felület 1 kWp-hez
Vékonyfilmes 9 % 11 m2
Polikristályos 15,4 % 6,5 m2
Monokristályos 16 % 6,25 m2

 

Mit jelent a távfelügyelet a napelemes rendszerek esetében?

A hálózatra tápláló napelemes rendszerek esetében folyamatosan nyomon követhetővé válnak az inverterek termelési adatai a távfelügyelet segítségével. Amennyiben egyáltalán nem termelnek, vagy csak a meteorológiai viszonyokhoz képest csekély mértékű termelést adnak le, úgy a hibát azonnal továbbítja a rendszer. A diszpécser a távfelügyelet szoftvere segítségével folyamatosan összehasonlítja az adatokat. Ha túl nagy eltérések, hibák tapasztalhatóak arról értesítés illetve szerviz kerül kiküldésre. A hibák sokszor észrevétlenül jelentkeznek. (Pl: egy faág esik a napelemre és emiatt nem termel)


custom_page_img1
small_box1 small_box2 small_box3

Rezsinullázó kalkulátor

m2
Ft
Ft
Évente ennyit takaríthat meg:
0 Ft

Partnereink

botton_logo

Miért éri meg?

Magánszemélyként,- Vállalkozóként, - Közhasznú Szervezetként elsősorban csupán döntés kérdése, hogy véget vet-e a folyamatos villany-, és gázfogyasztással járó költségeknek! Kérjen egyedi ajánlatot saját REZSINULLÁZÓ rendszerére, használja fel a korlátlanul rendelkezésre álló megújuló energiaforrások kombinációját, és szabaduljon meg végleg az energiafogyasztással járó kiadásoktól.

Energia Mentoraink készséggel állnak rendelkezésre.